MSciTeh 2024 : Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgureleente

Elevii Școlii de Vară de la Măgurele, în excursie la Sinaia

Duminică, 25 august, elevii participanți la Școala de Vară de la Măgurele au fost în excursie la Sinaia, o ocazie bună pentru a descoperi Castelul Peleș și cascada de pe Poteca Regală, dar și de a lega prietenii. Elevii și voluntarii care au avut grijă de ei au călătorit de la București la Sinaia cu trenul, un mijloc de transport sustenabil.

Drumul spre Sinaia

Punctul de plecare a fost Gara de Nord din București. Pentru mulții elevi, care au dormit 5 sau 6 ore, dimineața a fost una grea. Voluntarii s-au asigurat că găsesc vagoanele potrivite și că n-au rămas elevi rătăciți prin gară sau pe peron.

În tren, discuțiile au fost dintre cele mai diverse: de la fizică, chimie, matematică, limbaje de programare, școală, până la relevanța emisiunilor de tipul „Bravo, ai stil!”.

Imagine

Ajunși în gara din Sinaia, participanții au simțit aerul rece de munte. Unii s-au felicitat că și-au pus un hanorac la ei, alții și-au cumpărat cafea sau ciocolată caldă. În pofida numelui, Gara Regală din Sinaia nu este chiar atât de regală, mai degrabă doar Gară.

De-acolo, elevii au fost grupați câte doi în șir pentru a merge la Castelul Peleș. Drumul a durat vreo 50 de minute, iar participanții au fost ghidați de Google Maps.

Castelul Peleș

Ca de obicei, la Castelul Peleș a fost coadă la intrare. Mai multe grupuri din țară și din străinătate veniseră să viziteze obiectivul turistic. Cât timp așteptau să intre, elevii au admirat și fotografiat picturile de pe zidurile castelului. Cele 20 de minute petrecute la coadă au trecut ușor. Ghidul a fost impresionat de numărul de participanți la Școala de Vară: 70 de copii?!, a întrebat intrigat. S-a resemnat, însă, și a plecat înăuntru.

Imagine

Interiorul castelului este impresionant. Camerele amenajate în stil oriental, rustic, arăbesc, german, sculpturile, vasele, ceasurile, oglinzile, sticla de Murano, orga cu tuburi și pianele creează o atmosferă unică, o îmbinare armonioasă între diferite stiluri și epoci.

Fiecare colț al castelului pare să spună o poveste. Toate aceste elemente au fost fotografiate de participanții la Școala de Vară de la Măgurele, iar un obiect care a stârnit interes în mod deosebit a fost narghileaua regelui.

Imagine

La un moment dat, ghida a indicat o ușă secretă din biblioteca de la etaj, și a explicat cum o parte a palatului a fost special concepută pentru vizitele regale. Participanții la tabără au trecut prin camerele domnișoarelor de onoare și au văzut băile de pe coridoare.

Imagine

Vitraliile, vasele, candelabrele, elementele decorative și tablourile erau așezate cu grijă prin toate încăperile castelului.

Imagine

Turul a durat în jur de o oră, iar pentru elevi în timpul vacanței intrarea este gratuită. Castelul Peleș este unul dintre acele locuri care merită vizitate nu doar pentru că poți pune stories drăguțe pe Instagram de acolo.

Picnic și cascadă

După vizita la castel, a urmat masa. Participanții de la Școala de Vară de la Măgurele s-au așezat pe pajiște pentru a manca sandwich-uri și pizza, încă un prilej de socializare și de a juca jocuri de picnic și s-au prezentat trucuri cu cărți de joc. A fost, poate, cel mai plăcut moment pentru mulți din întreaga excursie, pentru că a fost un prilej perfect pentru a lega prietenii și a face poze.

Imagine

După masă, cei care au vrut să facă traseul spre cascadă și-au luat lucrurile și au pornit la drum, în timp ce ceilalți au rămas să tragă un pui de somn sau să se plimbe prin împrejurimi.

Drumul spre cascadă a fost destul de scurt, dar presărat cu surprize. Cu 10 minute înainte de destinație, toată lumea s-a oprit pentru a admira o vulpe care stătea liniștită la soare și care a ajuns pe feedurile de Instagram are multora.

Imagine

Cascada, deși nu e una impresionantă, i-a amuzat pe participanții la Școala de Vară de la Măgurele. Unii s-au distrat: au sărit prin apă sau chiar și-au băgat capul în apă pentru că le era cald.

Imagine

Înainte să plece spre gară, grupul s-a strâns pentru o poză.

Imagine

Înapoi la București

În ciuda oboselii acumulate, drumul înapoi a fost ușor. De la cascadă spre gară, câteva fete au cules flori pentru a face o coroniță, în timp ce băieții puneau la boxe melodii și din când în când cineva mai făcea câte o mișcare care semăna cu cele ale dansului machedonesc Pamporea.

Imagine

Unul dintre elevii și-a luat rolul de Cavaler, ceea ce însemna că era datoria lui să anunțe când se apropiau mașini sau când trebuia traversat drumul.

Ajunși la Gara de Regală din Sinaia, excursioniștii au avut câteva minute pentru a-și trage sufletul: trenul spre București a sosit cu o întârziere de 12 minute.

Drumul cu trenul, spre București, a fost însă liniștit. Cei 70 de participanți au stat mai mult în liniște, obosiți după o zi grea. Nu același lucru poate fi spus despre momentul întoarcerii la București. Acolo, în stația STB, în așteptarea autobuzului care să-i ducă spre cămine, participanții la tabără au reluat discuții, glumele și râsetele. Semn că excursia a contribuit la crearea unor legături puternice.


Articol realizat de:

Alina are 17 ani și este elevă la Liceul „Dinicu Golescu” din București. A făcut haltere, e pasionată de coregrafie și de poezie, iar într-o zi ar vrea să lucreze la radio.

Maria are 16 ani și este elevă la Colegiul Național „Alexandru Odobescu” din Pitești. ÎI place să cânte la pian și să meargă la gimnastică, iar pe viitor își dorește să devină profesoară de fizică.

Antonia are 17 ani și este elevă la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău. Îi plac apusurile, să citească și să asculte rock românesc. Face cronică de teatru în cadrul voluntariatului din oraș și în viitor ar vrea să dea la Politehnică.

Iulia are 18 ani și vara asta a intrat la Facultatea de Fizică, după ce a termina un liceu din Baia Mare. Este pasionată de fizică și de zbor, dar cel mai tare își dorește să stabilească legături cu cei din jur, pentru că a înțeles cât de importante sunt relațiile interumane. Îi plac romanele rusești și a încercat să țină un blog, dar până acum nu a reușit.