În drumețiile pe munte, trebuie să urmăm traseele marcate, dar ce putem face atunci când ne rătăcim, când se apropie noaptea și nu prea avem nici semnal la telefon ca să sunăm Salvamontul? Elevii de la Școala de Vară de la Măgurele au învățat să construiască un sistem care să îi ajute să fie în siguranță și să poată chema ajutor atunci când semnalul GSM e slab. Proiectul lor, o rețeau mesh, a fost testată la Comana.

De proiect se ocupă mentorii Ioan-Alexandru Ivan (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor), Ana-Maria Drăgulinescu (Politehnica București, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației) și Ciprian Zamfirescu, reprezentant al unei companii de telefonie mobilă. Ei sunt ajutați de Andrei Chiru, un tânăr pasionat de tehnologie și programare care se află în anul IV la Universitatea Politehnica din București, la Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică. A fost angajat la Măgurele după un internship făcut aici. Îi place să gândească creativ și să facă improvizație, deoarece spune că în inginerie nu putem avea precizie absolută.

Sistemul de mesagerie mesh pentru zone montane cu acoperire de telefonie mobilă deficitară permite trimiterea de mesaje scurte, asemănătoare unui SMS. El constă dintr-un gateway și mai multe balize. Gateway-ul este piesa centrală a rețelei. El trebuie amplasat într-o zonă cu semnal mai bun și va asigura comunicarea între rețeaua GSM sau 4G/5G a unei companii de telefonie, în cazul acesta Vodafone, și rețeaua pe care o construim noi, pe munte.

Balizele pot fi instalate la distanță de mai mulți kilometri de gateway, eventual pe un traseu montan. Dacă mergem la ele și apăsăm un buton, putem să accesăm interfața de pe telefonul mobil. Apoi, prin intermediul telefonului conectat la baliză, putem trimite mesaje. Balizele sunt, așadar, un fel de intermediari între telefonul nostru și gateway care mai departe se conectează la operatorul de telefonie, ajutându-ne să avem semnal într-o zonă în care acesta nu există. Mai mult, în balize am fost incluși și câțiva senzori, care pot oferi date legate de temperatura și umiditate din locul respectiv.

Platforma este ușor de utilizat. Interfața cuprinde momentan trei opțiuni: SMS Conversation, Local Conversation și Emergency SMS (care trimite mesaje numărului 113, echivalentul pentru SMS-uri al numărului de urgență 112). Cu timpul, aplicația va oferi mai multe opțiuni: va putea oferi, în timp real, locul în care se află dispozitivul și ne va putea avertiza în privința unor hazarde naturale care se produc în zonă, printre care incendii de vegetație sau viituri.
Articolul a fost realizat de elevele Antonia-Ana Ardeleanu și Alina Dumitru, în cadrul Școlii de Vară de Știință și Tehnologie MSciTeh de la Măgurele.