Marți, 27 august, participanții la Școala de Vară de la Măgurele au avut ocazia de a vizita laboratoarele Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH). Elevii erau nerăbdători să vadă laserul, care pentru ei era un fel de „la pie͐ce de resistance” a institutului.
Clădirea mare, cu sigla ELI (Extreme Light Infrastructure) se vedea din depărtare.
La intrarea în clădire, participanții la tabără au fost așteptați de cercetătorii Maria Brezeanu și de Gabriel Bleotu care, folosindu-se de o machetă a institutului, au explicat care sunt principalele activități care se desfășoară acolo.
Camera de control a fost cea mai interesantă, iar participanții au putut vedea în timp real cum se calibrează laserul.
Maria Brezeanu a fost mentora în cadrul MSciTeh, ediția 2021, iar în prezent face parte din echipa de cercetători de la ELI. Ea a prezentat camera experimentală, unde are loc cercetarea fundamentală pe partea de fizică nucleară.

Un alt mentor care i-a însoțit pe viitorii cercetători a fost Andrei Hotnog. Majoritatea elevilor au fost interesați de cele trei acceleratoare. Cel mai vechi dintre ele este din anul 1973. Mulți participanți la Școala de Vară au făcut poze și au citit materialele de prezentare afișate.
Printre aplicațiile fizicii nucleare se numără verificare vechimii unor opere de arta, aplicație care le-a fost prezentată elevilor folosind o pictură amuzantă.

Elevii au fost incantati atat de laser, cât si de oportunitatile pe care le prezinta IFIN-HH. Mentorii au fost și ei deschiși și i-au invitat pe tineri să participe la un internship în cadrul institutului. De asemenea, le-au oferit un email de contact pentru mai multe informații sau pentru un posibil ajutor în viitor.
Cercetătoarea Maria Brezeanu i-a îndemnat pe ele să-și urmeze și curiozitățile și pasiunile, „să fie îndrăzneți și să iasă din zona de confort, să pună cât mai multe întrebări și să îșii lărgească orizonturile de cunoaștere”.
„Îți prinde bine să înveți câte puțin din fiecare”, le-a spus ea. Și le-a dat un pont: „să participe la tururi, conferințe, seminarii, pentru că fac networking și nu se știe niciodată pe cine cunoști și ce contacte poți să îți faci.”
Materialul a fost realizat în cadrul Școlii de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele, ediția 2024, de către Alina Dumitru și Iulia-Maria Pălincaș.